kwi 15 2014

ciasto marchewkowe


Komentarze: 0

Składniki (na tortownicę o średnicy 27cm): 

6 jajek 250 g cukru 6 łyżek gorącej wody  1 szklanka oleju  300 g mąki pszennej 150 g rodzynek 1½ łyżeczki sody  1½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej  250 g marchewki startej na tarce o małych oczkach 1 - 1½  łyżki aromatycznej startej skórki z pomarańczy szczypta soli

 

Wykonanie

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, wylewamy na sitko i ponownie przelewamy jednorazowo wrzątkiem. Pozostawiamy do osiąknięcia. 

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości za pomocą robota ręcznego. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo stratą gałką muszkatołową i miksujemy robotem na zmniejszonych obrotach. 

Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta masa dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.*

Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do  tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut w środkowej części piekarnika. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą czekoladową

i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

 

pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz