kwi 18 2014

ptysie z jagodami


Komentarze: 0

Składniki na 8–10 sztuk:

- czubata szklanka mąki 
- 10 dag masła
- 5 jajek 
- szczypta soli
- cukier puder

Krem:

-40 dag waniliowego serka homogenizowanego

- 20 dag czarnych jagód (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 
- łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

1. W rondelku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Do wrzątku wsyp mąkę i energicznie mieszaj, dalej podgrzewając, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek naczynia. Zestaw z ognia.

2. Kiedy ciasto przestygnie, utrzyj je, dodając po jednym jajku. Gdy jajka całkowicie połączysz z ciastem, przełóż ciasto
do szprycy cukierniczej.

3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Pomiędzy rozetkami ciasta zachowaj spore odległości, ponieważ ptysie w trakcie pieczenia mocno wyrosną. Piecz 15 min w temp. 180 st. Ostudź.

4. Serek utrzyj z jagodami i łyżką cukru pudru. Ptysie porozcinaj, napełnij kremem. Oprósz cukrem pudrem

smacznego

pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz