kwi 18 2014

babeczki budyniowe


Komentarze: 0
  CIASTO NA 12 BABECZEK 64 g budyniu w proszku o smaku krówki bez cukru 12 dag masła 1 jajko 2,5 łyżki mleka 9 dag cukru 6,5 dag mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia troszkę sody oczyszczonej (na czubek łyżeczki, mniej niż 1/4 łyżeczki)
  POLEWA CZEKOLADOWA 8 kosteczek czekolady deserowej 4 łyżeczki masła extra
  perełki cukrowe do dekoracji
Przepis: Proszek budyniowy wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać jajko i znów ucierać. Następnie dodać mleko i wsypać suche składniki. Całość wymieszać do połączenia się składników.
 
Formę na babeczki wyłożyć średniej wielkości papierowymi papierkami (papilotkami). Ciasto przełożyć łyżeczką do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce.
Przepis na polewę czekoladową: Kosteczki czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Podgrzewać w kąpieli wodnej (na wolnym ogniu) do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i masła. Od czasu do czasu mieszając. Jeszcze ciepłą polewą polać wystudzone babeczki i od razu udekorować kolorowymi perełkami cukrowymi.
pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz