babka cytrynowa
Komentarze: 0
Składniki: |
CIASTO
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałam Palmę)
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny |
|
---|---|---|
Przepis na ciasto: |
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem. |
|
Przepis na lukier: | Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu. | |
Dodaj komentarz