kwi 15 2014

ciasto czekoladowe z papryką


Komentarze: 0

składniki:

3/4 szklanki pokrojonego na kawałeczki zimnego masła (plus trochę do nasmarowania foremek) 1 szklanka cukru (plus trochę do posypania foremek) 6 suszonych papryk chipotle (ok. 3 dag) 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 30 dag drobno posiekanej czekolady deserowej (56-proc.) 4 duże jajka 4 łyżeczki mąki 1/8 łyżeczki soli

Boca negra (ciasto czekoladowe z papryką) - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Środki foremek posmaruj masłem i posyp cukrem (nadmiar cukru strząśnij). Papryki włóż do rondla o grubym dnie, podgrzewaj bez tłuszczu 1-2 minuty, co jakiś czas odwracając. Papryki są gotowe, gdy zaczną pachnieć. Usuń pestki i ogonki, a potem zalej papryki gorącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Osącz i zmiksuj w blenderze, dodając 2-3 łyżki wody, w której się moczyły. Powstałą pastę przetrzyj przez sitko, aby usunąć grudki. Pozostaw łyżkę pasty, resztę możesz zamrozić i użyć do przygotowania innej potrawy. Zagotuj sok ze szklanką cukru. Gorącym syropem polej czekoladę, mieszaj, aż się stopi. Dodaj masło i mieszaj dalej, aż do rozpuszczenia. Teraz wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Kolejne jajko wbijaj dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodaj pastę chili, mąkę i sól. Ciastem napełnij foremki na babeczki. Piecz bez przykrycia w gorącej kąpieli wodnej, aż na powierzchni ciastek zacznie się tworzyć skorupka. Trwa to 50-60 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i wyjadaj łyżeczką wprost z foremek. Jeśli chciałabyś je wyjąć, musisz przed pieczeniem wyścielić foremki folią aluminiową.

pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz