ciasto marchewkowe
Komentarze: 0
Składniki (na tortownicę o średnicy 27cm):
6 jajek 250 g cukru 6 łyżek gorącej wody 1 szklanka oleju 300 g mąki pszennej 150 g rodzynek 1½ łyżeczki sody 1½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej 250 g marchewki startej na tarce o małych oczkach 1 - 1½ łyżki aromatycznej startej skórki z pomarańczy szczypta soli
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, wylewamy na sitko i ponownie przelewamy jednorazowo wrzątkiem. Pozostawiamy do osiąknięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości za pomocą robota ręcznego. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo stratą gałką muszkatołową i miksujemy robotem na zmniejszonych obrotach.
Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta masa dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.*
Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut w środkowej części piekarnika. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą czekoladową
i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz