Składniki na 6–8 sztuk
250 ml wody
5 jajek
10 dag masła
cukier wanilinowy
20 dag mąki
500 ml śmietanki 36-proc.
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Sposób wykonania
Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.
Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku.
Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6–8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełóż eklerki. Oprósz cukrem pud
Dodaj komentarz