kwi 18 2014

eklerki z kremem


Komentarze: 0

Składniki na 6–8 sztuk

250 ml wody 5 jajek 10 dag masła cukier wanilinowy 20 dag mąki 500 ml śmietanki 36-proc. 2 łyżki cukru pudru szczypta soli

Sposób wykonania

Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.

Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku.  Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6–8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełóż eklerki. Oprósz cukrem pud
pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz