makaroniki
Komentarze: 0
Czas przygotowania1,5 godz.
Składniki:
300 g migdałów,
4 białka,
200 g cukru pudru.
1. Migdały sparzyć, zdjąć skorki, osuszyć. Przeciąć na pol 25 migdałów i odłożyć, a resztę zemleć.
2. Białka ubić na piane. Dodać cukier i obijać na parze tak długo, aż masa
zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dalej ubijać, aż masa ostygnie. Wymieszać ze
zmielonymi migdałami, przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać na blachę
wyłożoną folią aluminiowa lub pergaminem krążki o średnicy 3 cm.
3. Na każdym krążku położyć połówkę migdała. Piec ok. 20 min w temp. 160żC.
- Masę można również nakładać na małe opłatki. Do masy można dodać 1-2 łyżki
maki i 200 g czekolady utartej lub w proszku. Upieczone makaroniki można pokryć polewą kawową lub czekoladową.
Dodaj komentarz