kwi 10 2014

makowiec cytrynowy


Komentarze: 0

CIASTO:
30 dag mąki,
30 dag cukru,
18 dag masła lub margaryny,
6 jaj,
skórka i sok z jednej cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

MASA:
30 dag maku,
3 jaja,
szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy,
olejek migdałowy,

Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę.
Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz