niebiański deser czekoladowy
Komentarze: 0
BISZKOPT: 5-6 jajek 200 g mąki pszennej 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36%
200 g białej czekolady POLEWA CZEKOLADOWA: 300 g gorzkiej czekolady
10 łyżek śmietanki kremówki 36% SOS MALINOWY: 500 g malin 1 cytryna kilka łyżek cukru DEKORACJA: 200 g malin listki mięty
1
Biszkopt:
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie wmieszać do masy. Nie miksować! Piec 35-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika.
Składniki etapu: 5-6 jajek, 200 g mąki pszennej, 170 g cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
2
Krem z białej czekolady:
Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce serka mascarpone mieszając szpatułką - nie miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę.
Składniki etapu: 500 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 36% , 200 g białej czekolady
3
Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i odstawić do ostygnięcia.
Składniki etapu: 300 g gorzkiej czekolady , 10 łyżek śmietanki kremówki 36%
4
Sos malinowy:
Maliny i cukier zmiksować blenderem. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Składniki etapu: 500 g malin, 1 cytryna, kilka łyżek cukru
5
Dekoracja:
Deser udekorować malinami i listkami mięty.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół, przełożyć kremem. Wykroić 4 kawałki oblać je polewą czekoladową i sosem malinowym. Gotowe desery ozdobić.
smacznego :)
Dodaj komentarz