lut 12 2014

niebiański deser czekoladowy


Komentarze: 0

 

 

Składniki

BISZKOPT: 5-6 jajek 200 g mąki pszennej 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36%
200 g białej czekolady POLEWA CZEKOLADOWA: 300 g gorzkiej czekolady
10 łyżek śmietanki kremówki 36% SOS MALINOWY: 500 g malin 1 cytryna kilka łyżek cukru DEKORACJA: 200 g malin listki mięty

 

 

Etapy przygotowania

 

 

1

Biszkopt:
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie wmieszać do masy. Nie miksować! Piec 35-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika.

Składniki etapu: 5-6 jajek, 200 g mąki pszennej, 170 g cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao

 

 

 

 

2

Krem z białej czekolady:
Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce serka mascarpone mieszając szpatułką - nie miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę.

Składniki etapu: 500 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 36% , 200 g białej czekolady

 

 

 

 

3

Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i odstawić do ostygnięcia.

Składniki etapu: 300 g gorzkiej czekolady , 10 łyżek śmietanki kremówki 36%

 

 

 

 

4

Sos malinowy:
Maliny i cukier zmiksować blenderem. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.

Składniki etapu: 500 g malin, 1 cytryna, kilka łyżek cukru

 

 

 

 

5

Dekoracja:
Deser udekorować malinami i listkami mięty.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół, przełożyć kremem. Wykroić 4 kawałki oblać je polewą czekoladową i sosem malinowym. Gotowe desery ozdobić.

 

 

 

 

smacznego :)

 

pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz