precle
Komentarze: 0
Składniki:
250g mąki pszennej 150ml mleka ½ łyżeczki soli 21g drożdży ½ łyżeczki cukru 20g margaryny, masła albo smalcu 3 łyżki sody oczyszczonejdodatkowo:
gruboziarnista sól lub ziarna słonecznika lub dyniSposób przygotowania:
Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną mleka. Pozostawić na 15 min. w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, resztę mleka, zaczyn i margarynę zagnieść na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto odstawić na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie na posypanym mąką blacie. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować wałek o długości 30cm. Z wałka uformować precla (skrzyżować końcówki i jeszcze raz skręcić). Precle pozostawić na 15min. do wyrośnięcia. Kolejno wstawić precle na godzinę do lodówki. Precli nie przykrywać! Zagotować litr wody. Dodać 3 łyżki sody. Pojedynczo wkładać precle do gotującej się wody i gotować 30 sekund (Precle pływają we wodzie). Wyciągać łyżką cedzakową i układać na kratce z piekarnika, aby lekko przeschły. Kolejno można posypać je z góry solą lub ziarnami. Precle ułożyć na dobrze natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika! Piec około 18- 20 min. w temperaturze 220°C. Gdy precle uzyskają złoty kolor, są już gotowe.
Dodaj komentarz