kwi 10 2014

przepis na murzynka przekładanego budyniem...


Komentarze: 0

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ½ szklanki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki soli 1 jajko ½ szklanki mleka 3 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

SKŁADNIKI NA KREM:

 

130 g masła, temp. pokojowa 130 g cukru pudru 1 łyżka mleka

 

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

 

130 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka masła

 

 

 

DODATKOWO:

4 łyżki marmolady np. wieloowocowej

 

 

 

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy.

W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko.

 Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta.

Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. Smacznego :)

pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz