przepis na murzynka przekładanego budyniem...
Komentarze: 0
SKŁADNIKI NA CIASTO:
¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ½ szklanki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki soli 1 jajko ½ szklanki mleka 3 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA KREM:
130 g masła, temp. pokojowa 130 g cukru pudru 1 łyżka mleka
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
130 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka masła
DODATKOWO:
4 łyżki marmolady np. wieloowocowej
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy.
W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko.
Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta.
Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. Smacznego :)
Dodaj komentarz