przepis na tartę cytrynową
Komentarze: 0
Składniki na spód:
195 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 115 g masła, zimnego 1 żółtko 1 łyżka soku z cytrynySkładniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Składniki na masę cytrynową:
5 jajek 120 g drobnego cukru 200 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej otarta skórka z 2 cytryn 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytrynyWszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować. Powinna powstać gładka, rzadka mieszanka.
Na wstępnie upieczona tartę ostrożnie wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż wierzch tarty się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki.
Dodaj komentarz