kwi 15 2014

przepis od mojej kuzynki


Komentarze: 0
400 g masła (plus kawałek do wysmarowania blachy) 400 g cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 8 jajek 400 g mąki 5 łyżeczek proszku do pieczenia skórka i sok z 1 cytryny Polewa cytrynowa Sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Masło zmiksować z cukrem, wanilią i z jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej wraz z sokiem i skórką z cytryny. Dobrze wymieszać całość. Wyłożyć ciasto do blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-45 minut. Sok z 2 cytryn wymieszać z cukrem pudrem i wodą i posmarować tym ciasto, pozwalając żeby nasiąknęło polewą. Odstawić ciasto żeby ostygło i znów posmarować polewą cytrynową. Pokroić na kawałki.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz