ptysie z jagodami
Komentarze: 0
Składniki na 8–10 sztuk:
- czubata szklanka mąki
- 10 dag masła
- 5 jajek
- szczypta soli
- cukier puder
Krem:
-40 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 20 dag czarnych jagód (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
- łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
1. W rondelku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Do wrzątku wsyp mąkę i energicznie mieszaj, dalej podgrzewając, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek naczynia. Zestaw z ognia.
2. Kiedy ciasto przestygnie, utrzyj je, dodając po jednym jajku. Gdy jajka całkowicie połączysz z ciastem, przełóż ciasto
do szprycy cukierniczej.
3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Pomiędzy rozetkami ciasta zachowaj spore odległości, ponieważ ptysie w trakcie pieczenia mocno wyrosną. Piecz 15 min w temp. 180 st. Ostudź.
4. Serek utrzyj z jagodami i łyżką cukru pudru. Ptysie porozcinaj, napełnij kremem. Oprósz cukrem pudrem
smacznego
Dodaj komentarz