mar 10 2014

ptysie z kremem


Komentarze: 0

Składniki na ptysie z kremem:

20 dag mąki 10 dag masła 5 jajek 1 pełna szklanka wody szczypta soli 1 szklanka ubitej śmietany cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, na wrzątek wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, wtedy zestawić z ognia i lekko przestudzić. Przez cały czas ucierać i wbijać po jednym jajku, aż ciasto ostygnie. Na natłuszczonej blasze układać łyżeczką nieduże kulki (można ciasto wyciskać z rękawa cukierniczego). Piec w 180ºC około 15 minut, przestudzić, przekroić, przełożyć ubitą śmietaną, posypać cukrem pudrem.
pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz