Składniki
3 jajka
65 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500 g serka wiejskiego, odsączonego
80 g mąki pszennej
1 cytryna
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej, dobrze posiekanej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 240 C.
W misce zmiksować jajka z cukrem i wanilią, aby powstała biała, pienista masa.
Dodać ser i mąkę, dobrze wymieszać. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, sól i imbir, ponownie wymieszać.
Przełożyć ciasto do silikonowej formy (nie trzeba jej smarować) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut.
Ostudzić. Można wstawić na kilka godzin do lodówki - wtedy smakuje najlepiej.
Dodaj komentarz