szarlotka
Komentarze: 0
Składniki ciasta kruchego:
3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 250 g masła 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy jabłkowej:
1800g winnych jabłek 1 szklanka cukru 1 op. galaretki cytrynowej
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. ¹⁄³ część ciasta dajemy do zamrażalnika, pozostałą do chłodziarki na ok. 1 godz.
Wykonanie masy jabłkowej:
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sok odciskamy, ale tak umiarkowanie. Dodajemy cukier, galaretkę i dokładnie mieszamy.
Wykonanie szarlotki:
Większą część ciasta tą z chłodziarki wykładamy do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę jabłkową. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i przykrywamy nim masę jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 60 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz