kwi 10 2014

tarta australijska


Komentarze: 0

Australijska tarta

Ciasto:
8 dag schłodzonej margaryny
15 dag mąki
2 łyżki cukru
Nadzienie:
1/2 l mleka
szczypta soli
rdzeń z 1 laski wanilii
15 dag ryżu
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
150 ml świeżego soku z pomarańczy
15 dag jogurtu
15 dag śmietany kremówki
2 pomarańcze do dekoracji

 

Margarynę posiekać z mąką i cukrem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Mleko zagotować z solą i wanilią, wsypać ryż, zamieszać. Przykryć, gotować 45 minut na małym ogniu, ostudzić. Ciasto rozwałkować w natłuszczonej formie do tart. W kilku miejscach po nakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temp. 200 st. Ostudzić. Sok i skórkę z pomarańczy wymieszać z jogurtem. Zalać ryż, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Na koniec połączyć masę z ubitą śmietaną, rozsmarować na zimnym cieście, odstawić na 3 godziny do lodówki. Ciasto przybrać cząstkami pomarańczy i paseczkami skórki.

pomyslowapaula14 : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz