tiramisu
Komentarze: 0
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów podłużnych (200g) 250g serka mascarpone 2 jajka 75g cukru 5 łyżek likieru amaretto ½ filiżanki mocnej kawy posłodzonej i ostudzonej 5g żelatyny kakaoSposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem mikserem. Dalej miksując dodać mascarpone, a następnie amaretto. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Kawę przelać do płaskiej miseczki. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać w naczyniu lub formie prostokątnej (Ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Jeśli forma będzie za mała to najwyżej wyjdzie więcej warstw ;)). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Kolejno ułożyć zanurzone w kawie pozostałe biszkopty i resztę kremu. Gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem posypać kakao.
Dodaj komentarz