trufle migdałowe
Komentarze: 0
Składniki:
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% 200g białej czekolady 100g posiekanych migdałów bez skórki 1 łyżeczka likieru Amaretto ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki. Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę). Pralinki przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz