Archiwum 13 stycznia 2014


sty 13 2014 pana cotta
Komentarze: 0

Składniki:

500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% 50g cukru laska wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

ok. 300g truskawek 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również miseczki lub filiżanki.  Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem. Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi truskawkami
pomyslowapaula14 : :