Archiwum luty 2014


lut 12 2014 drożdżówki z serem
Komentarze: 0

Składniki:
Ciasto:

500g mąki pszennej 2 łyżki cukru 40g drożdży 250ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

Nadzienie:

300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 30g masła 80g cukru 2 żółtka

Dodatkowo:

1 jajko

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min). W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki). Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki.Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować). Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C.

Smacznego.

pomyslowapaula14 : :
lut 12 2014 niebiański deser czekoladowy
Komentarze: 0

 

 

Składniki

BISZKOPT: 5-6 jajek 200 g mąki pszennej 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36%
200 g białej czekolady POLEWA CZEKOLADOWA: 300 g gorzkiej czekolady
10 łyżek śmietanki kremówki 36% SOS MALINOWY: 500 g malin 1 cytryna kilka łyżek cukru DEKORACJA: 200 g malin listki mięty

 

 

Etapy przygotowania

 

 

1

Biszkopt:
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie wmieszać do masy. Nie miksować! Piec 35-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika.

Składniki etapu: 5-6 jajek, 200 g mąki pszennej, 170 g cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao

 

 

 

 

2

Krem z białej czekolady:
Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce serka mascarpone mieszając szpatułką - nie miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę.

Składniki etapu: 500 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 36% , 200 g białej czekolady

 

 

 

 

3

Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i odstawić do ostygnięcia.

Składniki etapu: 300 g gorzkiej czekolady , 10 łyżek śmietanki kremówki 36%

 

 

 

 

4

Sos malinowy:
Maliny i cukier zmiksować blenderem. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.

Składniki etapu: 500 g malin, 1 cytryna, kilka łyżek cukru

 

 

 

 

5

Dekoracja:
Deser udekorować malinami i listkami mięty.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół, przełożyć kremem. Wykroić 4 kawałki oblać je polewą czekoladową i sosem malinowym. Gotowe desery ozdobić.

 

 

 

 

smacznego :)

 

pomyslowapaula14 : :