Komentarze: 0
CIASTO NA 12 BABECZEK
64 g budyniu w proszku o smaku krówki bez cukru
12 dag masła
1 jajko
2,5 łyżki mleka
9 dag cukru
6,5 dag mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
troszkę sody oczyszczonej (na czubek łyżeczki, mniej niż 1/4 łyżeczki) POLEWA CZEKOLADOWA 8 kosteczek czekolady deserowej 4 łyżeczki masła extra perełki cukrowe do dekoracji |
||
Przepis: |
Proszek budyniowy wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać jajko i znów ucierać. Następnie dodać mleko i wsypać suche składniki. Całość wymieszać do połączenia się składników. Formę na babeczki wyłożyć średniej wielkości papierowymi papierkami (papilotkami). Ciasto przełożyć łyżeczką do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce. |
|
Przepis na polewę czekoladową: | Kosteczki czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Podgrzewać w kąpieli wodnej (na wolnym ogniu) do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i masła. Od czasu do czasu mieszając. Jeszcze ciepłą polewą polać wystudzone babeczki i od razu udekorować kolorowymi perełkami cukrowymi. |