Archiwum 12 kwietnia 2014


kwi 12 2014 Tartaletki z crème pâtissière i owocami...
Komentarze: 0

Składniki:
Ciasto kruche:

200g mąki pszennej 120g masła 90g cukru pudru 1 jajko szczypta soli

Crème Pâtissière:

5 żółtek 500ml mleka 80g cukru 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej) ½ laski wanilii

Dodatkowo:

ok. 250g świeżych jagód

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. lub na całą noc. Formę na tartę (o średnicy 28cm) lub 8 foremek do tartaletek (o średnicy 10cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę (lub foremki), wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami (lub fasolą) i piec do zarumienienia się ciasta. (Tartaletki piekłam ok. 7- 10min. Ciasto w dużej formie należy piec troszkę dłużej ok. 15min. Najlepiej obserwować ciasto). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać mleko przez sitko).  Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko). Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć jagody. (Do miękkiego kremu jagody ładnie się przykleją). Kolejno wstawić ciasto na co najmniej 3 godz. lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć jagody cukrem pudrem. smacznego :)
pomyslowapaula14 : :
kwi 12 2014 tiramisu
Komentarze: 0

Składniki:

1 opakowanie biszkoptów podłużnych (200g) 250g serka mascarpone 2 jajka 75g cukru 5 łyżek likieru amaretto ½ filiżanki mocnej kawy posłodzonej i ostudzonej 5g żelatyny kakao

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem mikserem. Dalej miksując dodać mascarpone, a następnie amaretto. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Kawę przelać do płaskiej miseczki. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać w naczyniu lub formie prostokątnej (Ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Jeśli forma będzie za mała to najwyżej wyjdzie więcej warstw ;)). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Kolejno ułożyć zanurzone w kawie pozostałe biszkopty i resztę kremu. Gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem posypać kakao.
pomyslowapaula14 : :
kwi 12 2014 rogaliki maślane
Komentarze: 0

Składniki:

220ml mleka 20g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli 40g masła 375g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko Nutella lub inny krem czekoladowy

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów  z ciasta (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 220°C.
pomyslowapaula14 : :
kwi 12 2014 gałki mleczko-kokosowe
Komentarze: 0

Składniki:

6 żółtek 1 puszka słodzonego mleka skondesowanego
Oraz:
wiórki kokosowe do posypania kuleczek masło do formy

 Sposób przygotowania:

Zmiksuj żółtka z mlekiem skondensowanym. Otrzymaną masę wlej do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje i zacznie odklejać się od dna. Przygotuj płaską szklaną formę, natłuść jej dno masłem, napełnij przygotowaną masą, a powierzchnię posyp wiórkami kokosowymi (lub grubym cukrem kryształem). Odstaw do zastygnięcia, a potem pokrój na kawałki. Możesz także ulepić kulki z zimnej masy i otoczyć je w wiórkach.

pomyslowapaula14 : :