Archiwum 18 kwietnia 2014


kwi 18 2014 babeczki budyniowe
Komentarze: 0
  CIASTO NA 12 BABECZEK 64 g budyniu w proszku o smaku krówki bez cukru 12 dag masła 1 jajko 2,5 łyżki mleka 9 dag cukru 6,5 dag mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia troszkę sody oczyszczonej (na czubek łyżeczki, mniej niż 1/4 łyżeczki)
  POLEWA CZEKOLADOWA 8 kosteczek czekolady deserowej 4 łyżeczki masła extra
  perełki cukrowe do dekoracji
Przepis: Proszek budyniowy wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać jajko i znów ucierać. Następnie dodać mleko i wsypać suche składniki. Całość wymieszać do połączenia się składników.
 
Formę na babeczki wyłożyć średniej wielkości papierowymi papierkami (papilotkami). Ciasto przełożyć łyżeczką do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce.
Przepis na polewę czekoladową: Kosteczki czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Podgrzewać w kąpieli wodnej (na wolnym ogniu) do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i masła. Od czasu do czasu mieszając. Jeszcze ciepłą polewą polać wystudzone babeczki i od razu udekorować kolorowymi perełkami cukrowymi.
pomyslowapaula14 : :
kwi 18 2014 Milky Way, biszkopt z masą mleczną a la...
Komentarze: 1
  CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki)
  MASA MLECZNA 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz) 25 dag margaryny 2 opakowania cukru waniliowego (16 g) 2 szklanki mleka w proszku
  POLEWA 10 dag czekolady mlecznej (można dać więcej) 4 łyżki mleka
Przepis na biszkopt z kakao: Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć trochę większej formy, np. 25x36 cm wtedy biszkopt będzie niższy, ale za to ciasto będzie bardziej podzielne).
 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (ja przez chwilę zmiksowałam na bardzo małych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.
 
Przełożyć biszkopt kremem.
Przepis na polewę: Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać (polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie). Jeśli biszkopt pieczesz w większej formie (np. 25x36 cm) - to polewy proponuję zrobić więcej: 15 dag czekolady mlecznej + 6 łyżek mleka.
 
Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.
pomyslowapaula14 : :
kwi 18 2014 babka cytrynowa
Komentarze: 0
Składniki: CIASTO 25 dag mąki 25 dag cukru 25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałam Palmę) 4 duże jajka 1 duża cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  LUKIER 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny
Przepis na ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
 
Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem.
Przepis na lukier: Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.
   
pomyslowapaula14 : :
kwi 18 2014 ciasto z jagodami w fomnie małych babeczek...
Komentarze: 0
 
 
 
 
 

Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki 110 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut.

Składniki na nadzienie jagodowe:

200 g jagód 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Ciasto podzielić na 12 części. Dziesięcioma z nich wyłożyć foremki do babeczek, do każdej z nich dodać po łyżce nadzienia. Rozwałkować 2 pozostałe części ciasta, pociąć na paski i układać na babeczkach w formie kratki. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.

 

Smacznego!

pomyslowapaula14 : :
kwi 18 2014 ptysie z jagodami
Komentarze: 0

Składniki na 8–10 sztuk:

- czubata szklanka mąki 
- 10 dag masła
- 5 jajek 
- szczypta soli
- cukier puder

Krem:

-40 dag waniliowego serka homogenizowanego

- 20 dag czarnych jagód (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 
- łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

1. W rondelku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Do wrzątku wsyp mąkę i energicznie mieszaj, dalej podgrzewając, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek naczynia. Zestaw z ognia.

2. Kiedy ciasto przestygnie, utrzyj je, dodając po jednym jajku. Gdy jajka całkowicie połączysz z ciastem, przełóż ciasto
do szprycy cukierniczej.

3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Pomiędzy rozetkami ciasta zachowaj spore odległości, ponieważ ptysie w trakcie pieczenia mocno wyrosną. Piecz 15 min w temp. 180 st. Ostudź.

4. Serek utrzyj z jagodami i łyżką cukru pudru. Ptysie porozcinaj, napełnij kremem. Oprósz cukrem pudrem

smacznego

pomyslowapaula14 : :
kwi 18 2014 eklerki z kremem
Komentarze: 0

Składniki na 6–8 sztuk

250 ml wody 5 jajek 10 dag masła cukier wanilinowy 20 dag mąki 500 ml śmietanki 36-proc. 2 łyżki cukru pudru szczypta soli

Sposób wykonania

Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.

Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku.  Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6–8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełóż eklerki. Oprósz cukrem pud
pomyslowapaula14 : :