Archiwum kwiecień 2014, strona 1


kwi 10 2014 anielskie ciasto
Komentarze: 0

Anielskie ciasto

Składniki:

12 białek
25 dag cukru
4 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
10 dag mąki
40 dag mąki ziemniaczanej
30 dag śmietany kremówki
50 g pokrojonych pistacji
15 dag malin

Do lekko schłodzonych białek wsypać 1/3 cukru. Energicznie ubijać. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukru, cukier waniliowy oraz sól. Masa białkowa powinna być ubita na sztywną pianę. Delikatnie połączyć białka z przesianymi obiema mąkami. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać na masę o jednolitej konsystencji. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 st. Masą białkową napełnić formę (o pojemności ok. 2 l) w kształcie wieńca. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Wystudzić i wyjąć ostrożnie z formy. Przełożyć na paterę. Ciasto udekorować ubitą na sztywno śmietaną, opłukanymi malinami i posiekanymi pistacjami.

 

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady...
Komentarze: 0
Składniki na 30 ciasteczek
4 łyżki cukru (60g) 2 łyżki cukru waniliowego (30g) 300g miękkiego masła 4 jajka 100g gorzkiej czekolady 100g solonych orzeszków ziemnych (lub 60g płatków owsianych lub kukurydzianych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 240g mąki (około 1 i 1/4 szklanki)

 

 
 

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, dodać kolejno po jednym jajku i energicznie wymieszać, można do tego użyć miksera.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito dodać do masy, wszystko wymieszać.
Czekoladę posiekać w kostkę, orzechy drobno zmielić lub również posiekać. Czekoladę i orzechy dodać do masy. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste. 
W oryginalnym przepisie było napisane by formować kulki, ja do formowania ciasteczek użyłam łyżki do nakładania lodów. Łyżkę napełniać ciastem a następnie o brzeg miski usunąć nadmiar ciasta. 
Na wyłożoną pergaminem blachę wykładać ciasteczka powinny mieć kształt półkuli.
  Ciasteczka   piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce  .
 
 
 
 
 
 
 
pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 przepis na murzynka przekładanego budyniem...
Komentarze: 0

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ½ szklanki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki soli 1 jajko ½ szklanki mleka 3 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

SKŁADNIKI NA KREM:

 

130 g masła, temp. pokojowa 130 g cukru pudru 1 łyżka mleka

 

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

 

130 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka masła

 

 

 

DODATKOWO:

4 łyżki marmolady np. wieloowocowej

 

 

 

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy.

W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko.

 Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta.

Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. Smacznego :)

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 przepis na tartę cytrynową
Komentarze: 0

Składniki na spód:

195 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 115 g masła, zimnego 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Składniki na masę cytrynową:

5 jajek 120 g drobnego cukru 200 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej otarta skórka z 2 cytryn 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować. Powinna powstać gładka, rzadka mieszanka.

Na wstępnie upieczona tartę ostrożnie wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż wierzch tarty się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki.

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 precle
Komentarze: 0

Składniki:

250g mąki pszennej 150ml mleka ½ łyżeczki soli 21g drożdży ½ łyżeczki cukru 20g margaryny, masła albo smalcu 3 łyżki sody oczyszczonej

dodatkowo:

gruboziarnista sól lub ziarna słonecznika lub dyni

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną mleka. Pozostawić na 15 min. w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, resztę mleka, zaczyn i margarynę zagnieść na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto odstawić na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie na posypanym mąką blacie. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować wałek o długości 30cm. Z wałka uformować precla (skrzyżować końcówki i jeszcze raz skręcić). Precle pozostawić na 15min. do wyrośnięcia. Kolejno wstawić precle na godzinę do lodówki. Precli nie przykrywać! Zagotować litr wody. Dodać 3 łyżki sody. Pojedynczo wkładać precle do gotującej się wody i gotować 30 sekund (Precle pływają we wodzie). Wyciągać łyżką cedzakową i układać na kratce z piekarnika, aby lekko przeschły. Kolejno można posypać je z góry  solą lub ziarnami. Precle ułożyć na dobrze natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika! Piec około 18- 20 min. w temperaturze 220°C. Gdy precle uzyskają złoty kolor, są już gotowe.
pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 jagodzianki
Komentarze: 0

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej 250ml mleka 50g cukru 25g świeżych drożdży 75g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

500g jagód lub borówki amerykańskiej 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

2 szklanki cukru pudru 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

1 jajko 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1godz). Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd. aż uzyskam 16 kawałków). Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami.  Pozostawić do podrośnięcia na 10min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia). Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować. 
pomyslowapaula14 : :