Archiwum 15 kwietnia 2014


kwi 15 2014 ciasto czekoladowe z papryką
Komentarze: 0

składniki:

3/4 szklanki pokrojonego na kawałeczki zimnego masła (plus trochę do nasmarowania foremek) 1 szklanka cukru (plus trochę do posypania foremek) 6 suszonych papryk chipotle (ok. 3 dag) 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 30 dag drobno posiekanej czekolady deserowej (56-proc.) 4 duże jajka 4 łyżeczki mąki 1/8 łyżeczki soli

Boca negra (ciasto czekoladowe z papryką) - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Środki foremek posmaruj masłem i posyp cukrem (nadmiar cukru strząśnij). Papryki włóż do rondla o grubym dnie, podgrzewaj bez tłuszczu 1-2 minuty, co jakiś czas odwracając. Papryki są gotowe, gdy zaczną pachnieć. Usuń pestki i ogonki, a potem zalej papryki gorącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Osącz i zmiksuj w blenderze, dodając 2-3 łyżki wody, w której się moczyły. Powstałą pastę przetrzyj przez sitko, aby usunąć grudki. Pozostaw łyżkę pasty, resztę możesz zamrozić i użyć do przygotowania innej potrawy. Zagotuj sok ze szklanką cukru. Gorącym syropem polej czekoladę, mieszaj, aż się stopi. Dodaj masło i mieszaj dalej, aż do rozpuszczenia. Teraz wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Kolejne jajko wbijaj dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodaj pastę chili, mąkę i sól. Ciastem napełnij foremki na babeczki. Piecz bez przykrycia w gorącej kąpieli wodnej, aż na powierzchni ciastek zacznie się tworzyć skorupka. Trwa to 50-60 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i wyjadaj łyżeczką wprost z foremek. Jeśli chciałabyś je wyjąć, musisz przed pieczeniem wyścielić foremki folią aluminiową.

pomyslowapaula14 : :
kwi 15 2014 przepis od mojej kuzynki
Komentarze: 0
400 g masła (plus kawałek do wysmarowania blachy) 400 g cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 8 jajek 400 g mąki 5 łyżeczek proszku do pieczenia skórka i sok z 1 cytryny Polewa cytrynowa Sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Masło zmiksować z cukrem, wanilią i z jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej wraz z sokiem i skórką z cytryny. Dobrze wymieszać całość. Wyłożyć ciasto do blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-45 minut. Sok z 2 cytryn wymieszać z cukrem pudrem i wodą i posmarować tym ciasto, pozwalając żeby nasiąknęło polewą. Odstawić ciasto żeby ostygło i znów posmarować polewą cytrynową. Pokroić na kawałki.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

pomyslowapaula14 : :
kwi 15 2014 sernik cytrynowo -imbirowy
Komentarze: 0

Składniki

3 jajka 65 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500 g serka wiejskiego, odsączonego 80 g mąki pszennej 1 cytryna 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej, dobrze posiekanej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 240 C. W misce zmiksować jajka z cukrem i wanilią, aby powstała biała, pienista masa. Dodać ser i mąkę, dobrze wymieszać. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, sól i imbir, ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do silikonowej formy (nie trzeba jej smarować) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut. Ostudzić. Można wstawić na kilka godzin do lodówki - wtedy smakuje najlepiej.
pomyslowapaula14 : :
kwi 15 2014 tarta serowo-owocowa
Komentarze: 0

SKŁADNIKI:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
120 g gęstego jogurtu naturalnego light
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 gruszki
4 suszone figi
2 jajka
150 g ricotty lub innego serka śmietankowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Z mąki,proszku do pieczenia, jogurtu i jajka zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki, figi pokroić w paski. Ricottę lub inny serek zmiksować z jajkami.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i położyć na nim pergamin i obciążyć fasolą. Podpiec w piekarniku 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, usunąć fasolę i pergamin. Na cieście ułożyć gruszki, figi i zalać masą jajeczno-serową. Ponownie wsadzić do piekarnika na około 30 minut.

pomyslowapaula14 : :
kwi 15 2014 szarlotka
Komentarze: 0

Składniki ciasta kruchego:

3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 250 g masła 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy jabłkowej:

1800g winnych jabłek 1 szklanka cukru 1 op. galaretki cytrynowej

 

Wykonanie ciasta kruchego:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. ¹⁄³ część ciasta dajemy do zamrażalnika, pozostałą do chłodziarki na ok. 1 godz.

 

Wykonanie masy jabłkowej:

Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sok odciskamy, ale tak umiarkowanie. Dodajemy cukier, galaretkę i dokładnie mieszamy.

 

Wykonanie szarlotki:

Większą część ciasta tą z chłodziarki wykładamy do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę jabłkową. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i przykrywamy nim masę  jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 60 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

pomyslowapaula14 : :
kwi 15 2014 ciasto marchewkowe
Komentarze: 0

Składniki (na tortownicę o średnicy 27cm): 

6 jajek 250 g cukru 6 łyżek gorącej wody  1 szklanka oleju  300 g mąki pszennej 150 g rodzynek 1½ łyżeczki sody  1½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej  250 g marchewki startej na tarce o małych oczkach 1 - 1½  łyżki aromatycznej startej skórki z pomarańczy szczypta soli

 

Wykonanie

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, wylewamy na sitko i ponownie przelewamy jednorazowo wrzątkiem. Pozostawiamy do osiąknięcia. 

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości za pomocą robota ręcznego. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo stratą gałką muszkatołową i miksujemy robotem na zmniejszonych obrotach. 

Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta masa dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.*

Rodzynki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do  tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut w środkowej części piekarnika. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą czekoladową

i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

 

pomyslowapaula14 : :