Archiwum 10 marca 2014


mar 10 2014 ciasto malinowe
Komentarze: 0
 

Ciasto: gorzka czekolada, 125 ml śmietany 18-proc., 35 dag cukru, 30 dag mąki, 3 łyżki kakao, łyżeczka sody, 12 dag masła, szczypta proszku do pieczenia, 2 jajka.

Krem: 250 ml kremówki, 25 dag serka mascarpone, 40 dag malin, łyżka cukru pudru, owoce

Przygotowanie: Ciasto: stop czekoladę ze śmietaną i 15 dag cukru, ostudź. Masło utrzyj z resztą cukru i żółtkami.

Dodaj sypkie składniki ciasta i 175 ml wody, wymieszaj. Połącz z masą czekoladową, ubitymi białkami.

Piecz ciasto 50 min w temp. 180˚C. Zimne, przekrój na trzy krążki. 2 Krem: kremówkę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z serkiem mascarpone.

Dodaj zmiksowane, przetarte maliny. Krążki ciasta przełóż kremem. Resztą kremu udekoruj wierzch ciasta, posyp owocami. Jeżeli krem jest za rzadki, dodaj łyżkę rozpuszczonej żelatyny.

pomyslowapaula14 : :
mar 10 2014 ptysie z kremem
Komentarze: 0

Składniki na ptysie z kremem:

20 dag mąki 10 dag masła 5 jajek 1 pełna szklanka wody szczypta soli 1 szklanka ubitej śmietany cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, na wrzątek wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, wtedy zestawić z ognia i lekko przestudzić. Przez cały czas ucierać i wbijać po jednym jajku, aż ciasto ostygnie. Na natłuszczonej blasze układać łyżeczką nieduże kulki (można ciasto wyciskać z rękawa cukierniczego). Piec w 180ºC około 15 minut, przestudzić, przekroić, przełożyć ubitą śmietaną, posypać cukrem pudrem.
pomyslowapaula14 : :