Najnowsze wpisy, strona 1


kwi 12 2014 rogaliki maślane
Komentarze: 0

Składniki:

220ml mleka 20g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli 40g masła 375g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko Nutella lub inny krem czekoladowy

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów  z ciasta (tak jakby kroić tort). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 220°C.
pomyslowapaula14 : :
kwi 12 2014 gałki mleczko-kokosowe
Komentarze: 0

Składniki:

6 żółtek 1 puszka słodzonego mleka skondesowanego
Oraz:
wiórki kokosowe do posypania kuleczek masło do formy

 Sposób przygotowania:

Zmiksuj żółtka z mlekiem skondensowanym. Otrzymaną masę wlej do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje i zacznie odklejać się od dna. Przygotuj płaską szklaną formę, natłuść jej dno masłem, napełnij przygotowaną masą, a powierzchnię posyp wiórkami kokosowymi (lub grubym cukrem kryształem). Odstaw do zastygnięcia, a potem pokrój na kawałki. Możesz także ulepić kulki z zimnej masy i otoczyć je w wiórkach.

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 makowiec cytrynowy
Komentarze: 0

CIASTO:
30 dag mąki,
30 dag cukru,
18 dag masła lub margaryny,
6 jaj,
skórka i sok z jednej cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

MASA:
30 dag maku,
3 jaja,
szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy,
olejek migdałowy,

Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę.
Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 makaroniki
Komentarze: 0

Czas przygotowania1,5 godz.
Składniki:
300 g migdałów,
4 białka,
200 g cukru pudru.

1. Migdały sparzyć, zdjąć skorki, osuszyć. Przeciąć na pol 25 migdałów i odłożyć, a resztę zemleć.
2. Białka ubić na piane. Dodać cukier i obijać na parze tak długo, aż masa
zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dalej ubijać, aż masa ostygnie. Wymieszać ze
zmielonymi migdałami, przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać na blachę
  wyłożoną folią aluminiowa lub pergaminem krążki o średnicy 3 cm.
3. Na każdym krążku położyć połówkę migdała. Piec ok. 20 min w temp. 160żC.
- Masę można również nakładać na małe opłatki. Do masy można dodać 1-2 łyżki
maki i 200 g czekolady utartej lub w proszku. Upieczone makaroniki można pokryć polewą kawową lub czekoladową.

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 pączki serowe
Komentarze: 0

Składniki:

1 opakowanie serka waniliowego
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko dokładnie wymieszać i kłaść na rozgrzany olej

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 tarta australijska
Komentarze: 0

Australijska tarta

Ciasto:
8 dag schłodzonej margaryny
15 dag mąki
2 łyżki cukru
Nadzienie:
1/2 l mleka
szczypta soli
rdzeń z 1 laski wanilii
15 dag ryżu
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
150 ml świeżego soku z pomarańczy
15 dag jogurtu
15 dag śmietany kremówki
2 pomarańcze do dekoracji

 

Margarynę posiekać z mąką i cukrem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Mleko zagotować z solą i wanilią, wsypać ryż, zamieszać. Przykryć, gotować 45 minut na małym ogniu, ostudzić. Ciasto rozwałkować w natłuszczonej formie do tart. W kilku miejscach po nakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temp. 200 st. Ostudzić. Sok i skórkę z pomarańczy wymieszać z jogurtem. Zalać ryż, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Na koniec połączyć masę z ubitą śmietaną, rozsmarować na zimnym cieście, odstawić na 3 godziny do lodówki. Ciasto przybrać cząstkami pomarańczy i paseczkami skórki.

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 anielskie ciasto
Komentarze: 0

Anielskie ciasto

Składniki:

12 białek
25 dag cukru
4 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
10 dag mąki
40 dag mąki ziemniaczanej
30 dag śmietany kremówki
50 g pokrojonych pistacji
15 dag malin

Do lekko schłodzonych białek wsypać 1/3 cukru. Energicznie ubijać. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukru, cukier waniliowy oraz sól. Masa białkowa powinna być ubita na sztywną pianę. Delikatnie połączyć białka z przesianymi obiema mąkami. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać na masę o jednolitej konsystencji. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 st. Masą białkową napełnić formę (o pojemności ok. 2 l) w kształcie wieńca. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Wystudzić i wyjąć ostrożnie z formy. Przełożyć na paterę. Ciasto udekorować ubitą na sztywno śmietaną, opłukanymi malinami i posiekanymi pistacjami.

 

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady...
Komentarze: 0
Składniki na 30 ciasteczek
4 łyżki cukru (60g) 2 łyżki cukru waniliowego (30g) 300g miękkiego masła 4 jajka 100g gorzkiej czekolady 100g solonych orzeszków ziemnych (lub 60g płatków owsianych lub kukurydzianych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 240g mąki (około 1 i 1/4 szklanki)

 

 
 

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, dodać kolejno po jednym jajku i energicznie wymieszać, można do tego użyć miksera.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito dodać do masy, wszystko wymieszać.
Czekoladę posiekać w kostkę, orzechy drobno zmielić lub również posiekać. Czekoladę i orzechy dodać do masy. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste. 
W oryginalnym przepisie było napisane by formować kulki, ja do formowania ciasteczek użyłam łyżki do nakładania lodów. Łyżkę napełniać ciastem a następnie o brzeg miski usunąć nadmiar ciasta. 
Na wyłożoną pergaminem blachę wykładać ciasteczka powinny mieć kształt półkuli.
  Ciasteczka   piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce  .
 
 
 
 
 
 
 
pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 przepis na murzynka przekładanego budyniem...
Komentarze: 0

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ½ szklanki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki soli 1 jajko ½ szklanki mleka 3 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

SKŁADNIKI NA KREM:

 

130 g masła, temp. pokojowa 130 g cukru pudru 1 łyżka mleka

 

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

 

130 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka masła

 

 

 

DODATKOWO:

4 łyżki marmolady np. wieloowocowej

 

 

 

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy.

W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko.

 Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta.

Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. Smacznego :)

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 przepis na tartę cytrynową
Komentarze: 0

Składniki na spód:

195 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 115 g masła, zimnego 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Składniki na masę cytrynową:

5 jajek 120 g drobnego cukru 200 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej otarta skórka z 2 cytryn 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować. Powinna powstać gładka, rzadka mieszanka.

Na wstępnie upieczona tartę ostrożnie wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż wierzch tarty się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki.

pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 precle
Komentarze: 0

Składniki:

250g mąki pszennej 150ml mleka ½ łyżeczki soli 21g drożdży ½ łyżeczki cukru 20g margaryny, masła albo smalcu 3 łyżki sody oczyszczonej

dodatkowo:

gruboziarnista sól lub ziarna słonecznika lub dyni

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną mleka. Pozostawić na 15 min. w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, resztę mleka, zaczyn i margarynę zagnieść na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto odstawić na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie na posypanym mąką blacie. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować wałek o długości 30cm. Z wałka uformować precla (skrzyżować końcówki i jeszcze raz skręcić). Precle pozostawić na 15min. do wyrośnięcia. Kolejno wstawić precle na godzinę do lodówki. Precli nie przykrywać! Zagotować litr wody. Dodać 3 łyżki sody. Pojedynczo wkładać precle do gotującej się wody i gotować 30 sekund (Precle pływają we wodzie). Wyciągać łyżką cedzakową i układać na kratce z piekarnika, aby lekko przeschły. Kolejno można posypać je z góry  solą lub ziarnami. Precle ułożyć na dobrze natłuszczonej blasze. Wstawić do piekarnika! Piec około 18- 20 min. w temperaturze 220°C. Gdy precle uzyskają złoty kolor, są już gotowe.
pomyslowapaula14 : :
kwi 10 2014 jagodzianki
Komentarze: 0

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej 250ml mleka 50g cukru 25g świeżych drożdży 75g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

500g jagód lub borówki amerykańskiej 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

2 szklanki cukru pudru 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

1 jajko 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1godz). Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd. aż uzyskam 16 kawałków). Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami.  Pozostawić do podrośnięcia na 10min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia). Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować. 
pomyslowapaula14 : :
mar 10 2014 ciasto malinowe
Komentarze: 0
 

Ciasto: gorzka czekolada, 125 ml śmietany 18-proc., 35 dag cukru, 30 dag mąki, 3 łyżki kakao, łyżeczka sody, 12 dag masła, szczypta proszku do pieczenia, 2 jajka.

Krem: 250 ml kremówki, 25 dag serka mascarpone, 40 dag malin, łyżka cukru pudru, owoce

Przygotowanie: Ciasto: stop czekoladę ze śmietaną i 15 dag cukru, ostudź. Masło utrzyj z resztą cukru i żółtkami.

Dodaj sypkie składniki ciasta i 175 ml wody, wymieszaj. Połącz z masą czekoladową, ubitymi białkami.

Piecz ciasto 50 min w temp. 180˚C. Zimne, przekrój na trzy krążki. 2 Krem: kremówkę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z serkiem mascarpone.

Dodaj zmiksowane, przetarte maliny. Krążki ciasta przełóż kremem. Resztą kremu udekoruj wierzch ciasta, posyp owocami. Jeżeli krem jest za rzadki, dodaj łyżkę rozpuszczonej żelatyny.

pomyslowapaula14 : :
mar 10 2014 ptysie z kremem
Komentarze: 0

Składniki na ptysie z kremem:

20 dag mąki 10 dag masła 5 jajek 1 pełna szklanka wody szczypta soli 1 szklanka ubitej śmietany cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, na wrzątek wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, wtedy zestawić z ognia i lekko przestudzić. Przez cały czas ucierać i wbijać po jednym jajku, aż ciasto ostygnie. Na natłuszczonej blasze układać łyżeczką nieduże kulki (można ciasto wyciskać z rękawa cukierniczego). Piec w 180ºC około 15 minut, przestudzić, przekroić, przełożyć ubitą śmietaną, posypać cukrem pudrem.
pomyslowapaula14 : :
lut 12 2014 drożdżówki z serem
Komentarze: 0

Składniki:
Ciasto:

500g mąki pszennej 2 łyżki cukru 40g drożdży 250ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

Nadzienie:

300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 30g masła 80g cukru 2 żółtka

Dodatkowo:

1 jajko

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min). W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki). Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki.Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować). Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C.

Smacznego.

pomyslowapaula14 : :
lut 12 2014 niebiański deser czekoladowy
Komentarze: 0

 

 

Składniki

BISZKOPT: 5-6 jajek 200 g mąki pszennej 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36%
200 g białej czekolady POLEWA CZEKOLADOWA: 300 g gorzkiej czekolady
10 łyżek śmietanki kremówki 36% SOS MALINOWY: 500 g malin 1 cytryna kilka łyżek cukru DEKORACJA: 200 g malin listki mięty

 

 

Etapy przygotowania

 

 

1

Biszkopt:
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i delikatnie wmieszać do masy. Nie miksować! Piec 35-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika.

Składniki etapu: 5-6 jajek, 200 g mąki pszennej, 170 g cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao

 

 

 

 

2

Krem z białej czekolady:
Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce serka mascarpone mieszając szpatułką - nie miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę.

Składniki etapu: 500 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 36% , 200 g białej czekolady

 

 

 

 

3

Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i odstawić do ostygnięcia.

Składniki etapu: 300 g gorzkiej czekolady , 10 łyżek śmietanki kremówki 36%

 

 

 

 

4

Sos malinowy:
Maliny i cukier zmiksować blenderem. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.

Składniki etapu: 500 g malin, 1 cytryna, kilka łyżek cukru

 

 

 

 

5

Dekoracja:
Deser udekorować malinami i listkami mięty.
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół, przełożyć kremem. Wykroić 4 kawałki oblać je polewą czekoladową i sosem malinowym. Gotowe desery ozdobić.

 

 

 

 

smacznego :)

 

pomyslowapaula14 : :
sty 13 2014 pana cotta
Komentarze: 0

Składniki:

500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% 50g cukru laska wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)

Dodatkowo:

ok. 300g truskawek 1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również miseczki lub filiżanki.  Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem. Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi truskawkami
pomyslowapaula14 : :